A hálózsák, békés álmok hozója, nem szaladgálás segítője

Előfordult már, hogy azon dilemmáztál, fog-e tudni a hálózsákban eléggé mozogni a gyermeked? Mi lesz, ha ki szeretne sétálni a szobából, de hálózsákban van? Ahhoz, hogy erre választ adjunk, bele kell gondolnunk, mit is hoz életünkbe a mozgásfejlődés, és milyen célt szolgál ebben a hálózsák! Erről szól ez a bejegyzés, olvass tovább!

Egy sajtkukac a hálószobában?

A kisbaba mozgásfejlődése már az anyaméhben elkezdődik, és születése után hétről hétre halad előre. Mire eléri a baba az 1 éves kort, már bútorba kapaszkodva tud lépegetni, 13-15 hónapos korára általában önállóan jár, 2-2,5 évesen pedig már futkározik, ágyon ugrál, felmászik-lemászik a kanapéról. Eddigre egy örökmozgó válik belőle, ahogy mondani szokás, „lelőni” sem lehet.

A sokszor izgága, koordinálatlan végtagok a kisgyerekek fejlődéséhez tartoznak, ugyanakkor jó néhány hétköznapi dologban megnehezítik a dolgukat, és a miénket, szülőkét is. A mozgásfejlődés kapcsolatban áll a beszédfejlődéssel, de még azzal is, mennyire egyszerű mondjuk egy családi vacsorát végigülni vagy egy altatás.

A finommotorikus mozdulatok és a nagymozgások fejlődése párhuzamosan történik. A nagymozgások fejlődése idején sok szülő csak azt tapasztalja, hogy a gyermeke folyton izeg-mozog, nehezen nyugszik meg, elaludnia pedig akkor is nehéz, ha a legjobb időpontban indult el lefeküdni vagy már nagyon álmos. A megállíthatatlannak tűnő végtagok nem engedik könnyen álomba merülni.

Ezért válassz jól hálózsákot!

A hálózsák nem csak azért remek találmány, mert az éjszaka sokat forgolódó gyerekről nem csúszik le úgy, mint ahogy a takaró tenné, és folyamatos védelmet nyújt neki. Hanem azért is, mert a nagymozgások fejlődése idején sokat segít az elalvásban.

Én tapasztalatból tudom, de aki még nem próbálta, gondoljon csak bele, hogy hálózsákban mennyivel nehezebb felpattannia a kicsinek és szaladni egyet az ágy körül. Nem csak járni vagy szaladni, de felülni vagy felállni sem tud simán. A hálózsák gyengéden átöleli és a lábait kordában is tartja, ugyanakkor mégis van mozgástere, nincs „lekötve”.

Hálózsák aktív órákhoz? Ne!

A hálózsák alapvetően alváshoz való, nem játékhoz! Az a tulajdonsága, hogy nem egyszerű benne felállni, járni, szaladni vagy a kiságyból kimászni, nem hátránya, hanem előnye.

A jó hálózsák a lábfejet is fedi és melegíti. Nem egy nappali ruhához hasonlít, hanem épp az alváshoz szükséges funkciókat látja el. A hálózsák, békés álmok hozója, nem szaladgálás segítője.

Válassz te is a csemetédnek innen! katt ide

Megosztás...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Címke: , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?