Miben aludjon nyáron a baba?

Fülledt hőség, kánikula, 25 fok feletti hőmérséklet éjszaka is. Ez az időszak még a felnőtteket is megviseli, hát még a csöppségeket. Mit lehet tenni, miben aludjon nyáron a babánk?

Nem aggódom túl?

Teljesen természetes, ha anyaként aggódsz ezen, de igazából nincs miért.
A babák hőháztartása az első időkben még kialakulatlan, például nem izzadnak. Így nem nagyon érhetünk tetten semmilyen jelet, ami azt mutatná, hogy a baba fázik vagy melege van.

Amikor már néhány hónapos elmúlt, tudjuk úgy ellenőrizni, hogy melege van-e, hogy az esti öltöztetés után kb. 10-15 perccel bedugjuk a kezünket a tarkója alatti részre, és megnézzük, hogy a ruha és a baba bőre közötti rész meleg-e. Ha meleg, akkor valószínűleg túl van öltöztetve vagy túl magas a szoba hőmérséklete.

A nagyobb gyerekek már felébrednek, akár csak a felnőttek, ha melegük van és kényelmetlenül érzik magukat. A jelek náluk már egyértelműek.

Túlöltöztetem a babát?

Nem kell sem álmatlan éjszakákat tölteni a kiságy mellett üldögélve, sem túlöltöztetni a babát. Az átlagos nyári éjszakai szobahőmérséklet 27-28 fok, ilyenkor elég egy vékony body és egy vékony nyári hálózsák, vagy még annál is kevesebb: csak egy nyári hálózsák a babára a pelenkáján kívül.

Ne legyen tehát túl sok rajta a ruha, de a teljes meztelenség sem az igazi megoldás! Gondolj csak bele, hogy mi, felnőttek sem szeretünk a legnagyobb kánikulában sem teljesen pőrén feküdni. Egy leheletvékony takarót mindig magunkra terítünk, legalább a kényesebb testrészeinkre (fenék, ágyék, mell). Ha a lábszárunk kikandikál a takaró alól, az nem a világ vége. Sőt, nagyon kellemes tud lenni.

Nyáron is babahálózsák?

A babahálózsákot ne hagyjuk el nyárra se! Ennek nagyon egyszerű oka van: a leszoktatás könnyű, de a visszaszoktatás ősszel kínkeserves lesz! Ráadásul a megszokás és az, hogy valami vékony mégis csak takarja a testét, a babának is biztonságérzetet nyújt.

Babahálózsák kapható nyári anyagból is! Vastagságát úgy kísérletezte ki a készítő, hogy az évszaknak leginkább megfelelő legyen. Nyáron 25 fok felett a 0,5 tog* vastag hálózsák a nyerő. Elég alá egy pelenka, vagy ha az kevésnek bizonyul, akkor egy nagyon vékony, rövid ujjú bodyt ajánlunk.

*A „tog” egy európai hőosztályozási mértékegység; minél magasabb a „tog-szám”, annál melegebb a hálózsák.

Még nincs nyári hálózsákja a babádnak?

Válogass kedvedre a Nobile kínálatából! A mérettáblázatot minden termék leírása alatt megtalálod! 

 

Megosztás...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Címke: , , , , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?