Elromolhat-e a baba alvása? – Interjú egy alvásszakértővel 2. rész

Dr. Dénes Ivett az előző cikkben már sok hasznos tanácsot adott arra, mi lehet az oka, ha a babánk rossz alvó. Az interjúsorozat 2., befejező részében az alvást segítő vagy akadályozó körülményekről és eszközökről faggattuk.

Dr. Dénes Ivett alvástanácsadó hosszú évek óta segít családoknak a babák alvásproblémáinak megoldásában. Orvosi végzettséggel, saját két gyermeke mellett tapasztalta meg, milyen nehézségekkel küzdenek az édesanyák és édesapák, hogy alvásra bírják babáikat.

Együtt alvás vagy külön alvás? Mit tanácsolsz alvásszakértőként?

A legújabb orvosszakmai ajánlások a minimum 6 hónapos korig tartó egy szobában, de külön ágyban alvást ajánlják. Elsősorban biztonsági szempontból. Ezzel teljesen egyetértek, azzal a kitétellel, hogy más szempontokat is érdemes figyelembe venni. Minden családban más az ideális alváselrendezés. Mindnek megvan az előnye és a hátránya. Én a szülőkre szoktam bízni, hogyan döntenek. Természetesen a biztonság továbbra is elsődleges, bármilyen felállásban is alszik a család.

Hogyan lehetséges, hogy egy jó alvó baba alvása egyszer csak elromlik?

Számos oka lehet, hogy a babák alvása hirtelen megváltozik. Egyrészt, a picik alvása folyamatosan fejlődik, változnak az alvási és ébrenléti idők, az alvás szerkezete, szabályozása, az alvásciklusok hossza és formája.

Emellett számos egyéb ok is állhat a változás mögött: a növekedési ugrások miatti gyakoribb megéhezés, a mozgás és érzelmi fejlődésben bekövetkező mérföldkövek, a fogzás, különböző betegségek, a napirendben vagy a gyermek életében bekövetkező változások.

Milyen eszközök segíthetnek a babának jól aludni?

Számos hasznos és – saját véleményem szerint – felesleges eszköz elérhető, amik mind arra valók, hogy segítsenek a babáknak jobban aludni. Az éjjeli fény segíthet a nagyobb gyermekeknek a sötétségtől vagy a szörnyektől való félelem leküzdésében. Ha azonban túl erős, vagy nem megfelelő hullámhosszú a fénye, akkor megzavarhatja az alvást. A forgó-zenélő csodamasinák is hasznosak lehetnek a kicsi lefoglalásában, de vannak gyerekek, akiknél megnehezítik az elalvást, mert pont felpörögnek tőle. Az alvós állatok, rongyik segíthetnek megnyugodni a babáknak, de használatukkor a biztonsági előírásokat mindig be kell tartani.

Mi a szakértői vélemény a hálózsákokról általában?
Anyukaként van-e személyes tapasztalatod?

A hálózsák jó megoldás arra, hogy biztosítani tudjuk a kényelmes és biztonságos alvást a babáknak.

A hálózsák jó megoldás arra, hogy biztosítani tudjuk a kényelmes és biztonságos alvást a babáknak. A takaró használata nem ajánlott az első év(ek)ben, és nehezen is kezelhető. A hálózsák egész éjjel a babán marad, egyenletes hőmérsékletet biztosít, és a pici nem gyűri maga alá, nem tudja a fejére húzni és lerúgni magáról. A jó hálózsák nem túl meleg, nem izzad meg benne a baba, de nem is jéghidegek benne a lábacskák. A szezonnak megfelelő hálózsák vásárlásával és a réteges aláöltöztetés segítségével könnyű eltalálni a megfelelő vastagságot. Én mindkét gyermekemnél használtam, használok hálózsákot. Egyrészt, a hálózsák felvétele egyértelműen jelzi a babának, hogy most az alvás jön. Kisebbik fiam kifejezetten utálja a takarót, még megtörölni is nehéz, próbál kiszabadulni a törölközőből. Hálózsákban viszont jól elvan, nem fázik éjjel.

Köszönjük a beszélgetést Dr. Dénes Ivett alvástanácsadónak! 

A beszélgetés első részét ide kattintva tudod elolvasni.

Megosztás...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Címke: , , , , .

Vélemény, hozzászólás?