Mit tegyünk, ha rossz alvó a babánk? – Interjú Dr. Dénes Ivett alvástanácsadóval 1. rész

Dr. Dénes Ivett alvástanácsadó hosszú évek óta segít családoknak a babák alvásproblémáinak megoldásában. Orvosi végzettséggel, saját két gyermeke mellett tapasztalta meg, milyen nehézségekkel küzdenek az édesanyák és édesapák, hogy alvásra bírják babáikat. A leggyakrabban felmerülő kérdéseket most mi is feltettük neki.

 

Mikor számít jó vagy rossz alvónak egy baba?

A jól alvó baba, – legalábbis a közvélekedés szerint – a nap nagy részét alvással tölti, jól elvan a kiságyában, és amikor álmos, akkor magától elalszik. Éjjel természetesen nem kel fel, és egyébként nappal is bárhol tud órákon keresztül szundikálni, és mindig mosolygósan ébred. Na persze. 😊 A fenti, teljesen irreális elvárás miatt nagyon sok, egyébként teljesen normális alvási szokásokkal rendelkező gyermek is a rossz alvó kategóriában találja magát.

Mi az oka ennek az elvárásnak?

Az okát leginkább az információhiányban látom. A szülők sokszor maguk sincsenek tisztában a babák alvásának természetével. De akkor sincsenek könnyű helyzetben, ha pontos ismereteik vannak arról, hogyan alszanak a gyermekek, hiszen gyakran a rokonság és a szomszédok túlzó elvárásaiba ütköznek.

Elrontott-e valamit, akinek nehezen alszik el a babája?

Egyáltalán nem. Vannak olyan természetű babák, akiknek nehezebben megy az elalvás. Ők több időt és több segítséget igényelnek. Természetesen számos lehetőség van arra, hogy megkönnyítsük a baba elalvását, de a pici temperamentumát nem tudjuk megváltoztatni.

Mit tehet, akinek nehezen megy az altatás, és akár órákig is eltart, míg a babája elszundít?

Az órákig tartó elalvásnak több oka is lehet. Leggyakrabban az időzítéssel, a napirenddel szokott a probléma lenni.

Leggyakrabban az időzítéssel, a napirenddel szokott a probléma lenni.

Ha túl korán próbálják a szülők elaltatni a babát, amikor még nem fáradt, akkor természetes, hogy a pici nem tud elaludni. Ennél sokkal gyakoribb viszont, ha túl későn viszik aludni a babát. Furcsán hangzik, de az is lehet a hosszas altatás hátterében, hogy a gyermek túlságosan régóta fenn van. Ilyenkor ugyanis olyan változások következnek be a baba szervezetében, amelyek nehezítik az elalvást, ébren tartják a babát. Az a paradox helyzet áll elő, hogy hiába fáradt a pici, nem tud elaludni. Emiatt természetesen még fáradtabb lesz, sírni kezd, ha pedig végül elalszik, akkor is nyugtalan, zaklatott lesz az alvása. Az életkor szerinti ajánlott ébrenléti idők ismeretében és a baba álmosságára utaló jelek megfigyelésével megelőzhető, hogy a túlzott elfáradás miatt még jobban elhúzódjon az elalvás.

Emellett gyakran az a gond, hogy a baba nem tud úgy elaludni, ahogy a szülei szeretnék.

Emellett gyakran az a gond, hogy a baba nem tud úgy elaludni, ahogy a szülei szeretnék. Hiába teszik le a kiságyba, vagy ringatják, ha a pici megszokta, hogy cicin vagy a babakocsiban alszik el. Ilyenkor az alvási szokások lassú, fokozatos megváltoztatásával lehet segíteni a gyermeknek abban, hogy az új helyen vagy módon is megtanuljon elaludni.

A harmadik gyakori ok a baba komfortérzetére ható tényezők. Ha túl van öltöztetve…

 

 

 

A harmadik gyakori ok a baba komfortérzetére ható tényezők. Ha túl van öltöztetve, szorítja a ruha, kényelmetlen az alvási pozíció, nyomja a hálózsák rossz helyen elhelyezett cippzárja, éhes, fáj a hasa, jön a foga vagy túl nagy a fény és a zaj, akkor teljesen természetes, hogy sokkal nehezebben vagy egyáltalán nem tud elaludni a baba.

Nem könnyű feladat egy még beszélni nem tudó babáról kideríteni, mi is a gond.

Igen. Gyakran nehéz rájönni, pontosan mi áll a nehéz altatások hátterében. A felsorolt tényezők sokszor egyszerre is előfordulhatnak, egymás hatását erősítve. A napirendi gondok feltárásában segít az alvásnapló vezetése. Az esetleges betegségek kiderítésében pedig a gyermekorvossal történő konzultáció.

Köszönjük a beszélgetést Dr. Dénes Ivett alvástanácsadónak

Megosztás...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Címke: , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?