Alvótársat minden babának!

A kisbabák alvása, altatás általában egy olyan kritikus pont, amihez teljes nyugalomba kell kerülniük. Megfigyelted már, hogy a legnyugodtabb kisbabák is keresik a biztonságos „kapaszkodóikat”? Azokat az állandó pontokat, legyenek azok emberek, tárgyak, illatok vagy textúrák, amik mellett védve érezhetik magukat.

Ennek a biztonságos, nyugodt állapotnak az elérésére szolgál a cicizés, ami a táplálkozáson túl a megnyugvást is jelenti számukra. A második leggyakoribb ellazító segédeszköz pedig az alvótárs. Más neveken nyunyi, alvóka, szunditárs, csücsköző.

 

Amikor a babát az egyedül elalvásra szoktatod, átmenetként fel szokott merülni, hogy alvótársat válasszatok neki. Így nem is lesz annyira egyedül, hiszen egy puha, állandó jóbarátot kap, akinek a jelenléte megnyugtatja.

Milyen alvótársat válassz

Az alvóka lehet bármi, amit a kicsi szívesen ölelget, aminek a közelsége megnyugtatja. Lehet egy textilpelenka, takaró csücske, formás párna, állatformában végződő szundikendő vagy plüssfigura.

Praktikus szempontok a választáshoz:

 • Figyeld meg, hogyan alszik a babád! A sokat forgolódó kicsiknél veszélyes lehet a kendő, takaró, mert könnyen a nyaka, arca köré tekeredik.
 • A textíliája, mintája harmonizáljon a szoba berendezésével, pl. választhatsz ugyanabból az anyagból készült alvótárs párnát, mint amiből a hálózsákja vagy a rácsvédője készült. A harmonikus vizuális elemek is megnyugtatják a babát, nem csak a nyunyi puhasága.
 • Érdemes 2-3 darabot beszerezni, felkészülve arra, hogy valamelyik elveszhet, és a hiánya nagy szomorúságot okozna a kicsinek!
 • Gondolj arra is, hogy az alvótárs éveken keresztül a gyermeked legjobb barátja lesz. Ez idő alatt be fog piszkolódni, tehát legyen könnyen tisztítható.
 • Valószínűleg folyton rágni fogja a csücskét, tehát legyen olyan jól szellőző anyagból, aminél nem kell aggódnod a fertőzések miatt. Bio pamut, és nem mérgező festékkel rajzolt minta előnyt élvez!
 • Legyenek apró babakézbe illő részei, de egy 4-5 éves is tudja még ölelgetni.
 • A csecsemőknél még sokszor beválik az uniszex szín és minta. Óvodás korra már szempont lesz, hogy fiúknak fiús, lányoknak lányos alvókájuk legyen. Gondolj előre erre is!

 

Miben segíti a babát egy alvótárs

 • Alvásszakértők és pszichológusok is ajánlják, különösen a nehezen elalvó gyerekek megnyugtatására. Az alvótárs segít az alvászavarok megoldásában is.
 • A szeparációs szorongás nehéz időszakát megkönnyíti, ha a gyermek kap egy ölelgethető macit, babát, formapárnát, aki az álmára vigyáz, és akivel összekuckózhat. Ha egy kis mesét is fűzöl hozzá arról, miért jött a családotokba a kis figura, és hogy ezentúl ő fog vigyázni rá, amikor alszik, még könnyebben megszereti.
 • Ha az alvótársat időnként magadhoz veszed, ölelgeted, átveszi az illatodat. Így a babád anya illatával átitatott puha alvókájával tud majd összebújni. Ez is sokat segít neki a megnyugvásban. Ráadásul akkor is működik, amikor nem vagy otthon altatási időben.
 • Segít a babának megtanulni önállóan ellazulni és elaludni.
 • Az alvóka segíti a bölcsődei, óvodai beszoktatást.
 • Azt a helyzetet is könnyebben áthidalja, amikor a megszokottól eltérő helyen alszotok, pl. olyan rokonoknál, akiknél nem szoktatok. A megszokott illatú, tapintású, puhaságú formapárna vagy plüssállat ölelése az otthonos érzetet ad a gyerekeknek.
 • Egy pszichológus anyuka mesélte, hogy az ő kisfiának egész gyerekkorában ugyanaz a puha figura lesz az alvótársa, és megkérte a rokonokat, hogy ne is vegyenek ajándékba másmilyet. Ezzel a kizárólagossággal igyekszik hűségre tanítani gyermekét.

Ha a te babádnak még nincs alvótársa,  nézz körül a Nobile webáruházában!

Nyugtató, puha és nagyon barátságos alvótárs formapárnák között válogathatsz. Minden darab egyedileg készül, a te és a babád igényeihez igazodva.

Cikk megjelenés: https://babafalva.hu/alvotarsat-minden-babanak/

 

Megosztás...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Címke: , , , , .

Vélemény, hozzászólás?