Dekoráld a babaszobát tudatosan

Belegondoltál már, hogy a babaszoba dekorációja befolyásolja a babád hangulatát? Nem? Pedig így van. Ugyanúgy, ahogy mi felnőttek is fontosnak tartjuk, hogyan rendezzük be pl. a hálószobánkat, úgy a kicsik is jobban érzik magukat olyan szobában, ahol számukra megnyugtató, harmonikus tárgyak veszik őket körül. Ahogy mi kiválasztjuk, melyik éjjeli lámpának kellemes a fénye, és melyik párnahuzat harmonizál legjobban a faliképpel és a kaspóval, úgy a gyerekek is szeretik, ha a babaszoba dekorációja harmonikus.


A babaszoba legfontosabb dekorációs eleme

A babaszoba központi dekorációs eleme a babaágy, és benne a textilek: szép és kényelmes párna, rácsvédő, és ami a baba számára a legfontosabb: a hálózsák 🙂

A babahálózsák a szülőknek talán csak egy praktikus ruhadarab, ami megvédi a kicsit a kitakarózástól és a megfázástól. A babának viszont sokkal több ennél. A napjának legalább felét az ágyban, alvással tölti. A jó babahálózsák segíti az ellazulásban, az elalvásban, a békés, pihentető alvásban. Puhán átöleli, ami a baba számára biztonságérzetet nyújt.

Érdemes tehát a babahálózsákot úgy megválasztani, hogy ne csak praktikus és az évszakhoz illeszkedő legyen, de hozzá tudjuk igazítani a babaszoba többi textiljének színét is.

Nyáron nyári hálózsák, télen téli hálózsák… mindig az évszaknak megfelelő vastagságot viseljen a baba, és illeszkedjen a függöny, roló, szekrények színéhez.

A minta „visszaköszön”

Lakberendezői szakzsargon, hogy akkor kellemes egy szoba dekorációja, ha a minták és a színek itt-ott visszaköszönnek. Mit jelent ez egy babaszoba esetén? A hálózsák és az ágynemű a legnagyobb textilfelület, így legjobb, ha azt vesszük alapul. A hálózsák anyagából készült zászlófüzér és kispárna elhelyezése a szobában a legjobb ötlet arra, hogy a baba érezze, ott minden azért van, hogy őt átölelje és dédelgesse.

Szépítsük a falat!

A babaszoba dekorációjának másik kulcsa a fal. Nem sok dologra emlékszem egészen kicsi koromból, de arra igen, hogy az ágyam felett egy bohóc arcképe díszelgett. Rengetegszer láttam őt, a mai napig fel tudom idézni minden vonását, míg az életemben jövő-menő emberekét nem biztos, hogy mind tudnám. Mély benyomást tehetett rám, fontos volt az életemben.

Ugyanilyen fontos lesz a te babádnak is, amit nap mint nap a szobája falán lát. Ha a dédmamától örökölt festmény helyett csinos, de gyerekbarát dekorációt választasz, még felnőttként is úgy fog a kis birodalmára gondolni, mint a boldogság és a biztonság szigetére.

Egy felhőt ábrázoló cérnakép az ágya fölé, egy színben passzoló girlanddal, és már meg is teremtetted a baba lelkét dédelgető hangulatot!

A világítás

A babaszoba dekorációjában fontos szerep jut a világításnak is. Más-más lámpa szükséges a pelenkázáshoz, a reggeli vagy koraesti játékhoz, és más az esti meseolvasáshoz. Vannak gyerekek, akik éjjel teljes sötétségben tudnak jól aludni, mások viszont igénylik a halvány éjjeli fényt. A nyugodt alvásért és a felszabadult játék érdekében érdemes beszerezni többféle lámpát is!

Színek és lélek

A gyerekek lelkivilágát elemző pszichológusok szerint a színek és a baba lelkiállapota között szoros összefüggés van. A kék megnyugtató, de hideg árnyalatai láttán fázhat a baba. A narancs a nap melegét csempészi a gyerekszobába. A rózsaszín szeretetvágyat tükröz, míg a citromsárga a kreativitást serkenti.

A babaszoba dekorációja elég, ha 2-3 színt, és azoknak maximum 2 árnyalatát öleli fel. A kevesebb ebben az esetben is több!

Dekoráld a babaszobát tudatosan, hogy a kicsi jól érezze magát a birodalmában!

Nézz szét aktuális babaszoba dekorációnk között és újítsd fel a babaszobát! ♥

 

Megosztás...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Címke: , , , , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?