Hogyan öltöztessük a gyereket éjszakára? Hálózsák alá mit?

Te is álltál már az alvó kisbabád felett, azon tanakodva, hogy melege van-e vagy fázik?

Legyen téli fagy vagy fullasztó nyári kánikula, egy vérbeli szülő folyton aggódik, hogy nem öltöztette-e alul vagy túl a gyermekét az alváshoz baba hálózsákban vagy anélkül. Hiába szól a – nem népi, hanem védőnői – mondás arról, hogy mindig egy réteggel több ruhát adjunk a picire, mint amennyit magunk felvennénk, ez az útmutatás sem mindig segít a friss szülőknek.

Ugyanis ebben a témában is minden gyerek és minden felnőtt más. Fázós szülőnek lehet nem fázós gyereke, és fordítva, de persze a ruharétegek, baba hálózsák vastagságok is változóak: lehetnek vastagabbak vagy vékonyabbak. Egyes kutatások eredménye szerint a gyerekek későbbi hőérzete már tanult, ami azt jelenti, hogy a fázós szülők gyerekei, ha mindig vastagon öltöztetik őket, ezt szokják meg, és maguk is fázósak lesznek.

Kialakulatlan hőháztartás

Még nagyobb az aggodalom, amikor a még kialakulatlan hőháztartással rendelkező icipici babákról van szó. Ők még nem csak szavakkal, de verejtékkel sem tudják kifejezni, hogy fáznak vagy melegük van.

Sok szülő, főleg az édesanyák, könnyen belecsúsznak abba a hibába, hogy túlaggódják ezt a kérdést, és emiatt a gyerek alvásidejét nem pihenésre vagy magukra szánják.

Aztán még ott van az éjszakai pelenkázás vagy lázmérés nehézsége. De akkor mégis… hogyan öltöztessük a babát éjszakára?

Melege van? Hogyan ellenőrizzük?

Az újszülött babák hőháztartása még kialakulatlan. Ahogy fejlődnek, egyre biztosabb jeleit mutatják, ha melegük van. A nyirkos tarkó árulkodó jel lehet, hogy a babát túlöltöztettük.

Ha pedig fázik, arra fel szokott ébredni és sírással jelzi. Persze az éjszaka közepén felsíró babának számtalan más panaszkodnivalója is akadhat. Anya legyen a talpán, aki azonnal megfejti, hogy mi a gond: éhes, fáj a pocakja vagy csak plusz réteg ruhát szeretne kérni.

Amit tehetünk: az esti öltöztetés után kb. 10 perccel érdemes bedugni az ujjunkat a tarkója alatti területen a ruha és a bőre közé. Ha meleg, akkor valószínűleg melege van. Ha pedig inkább hidegnek érezzük, jobb melegebben öltöztetni vagy vastagabb baba hálózsákba bújtatni.

Hogyan öltöztessük a babát éjszakára? Hálózsák alá mit?

Ami biztos: ne legyen túl sok ruha rajta, de túl kevés se! Ne szorítsa, de ne is legyen olyan bő, hogy belegabalyodhasson! Akármilyen pózban is szeret aludni, hason, háton vagy oldalt, praktikus, ha az éjszakai pelenkázáshoz szabaddá tudjuk tenni deréktól lefelé!

A jól kialakított babahálózsák alap kelléke a kisbabák békés, egészséges alvásának. Vastagságát az évszakhoz igazodva válasszuk ki! Télre, 19-21 fokos szobában 2,5 tog vastagság javasolt, átmeneti időben, azaz 21-23 fokos szobában 1,0 togosat adjunk a gyermekre, nyáron pedig 23-24 fok felett elég 0,5 tog vastag  hálózsákba öltöztetni, és alá nagyon vékony, rövid ujjú bodyt vagy csak egy pelust adni. A „tog” egy európai hőosztályozási mértékegység; minél magasabb a „tog-szám”, annál melegebb a hálózsák.

A jól megválasztott hálózsák alatt a ruharétegekkel még tudunk igazodni az időjáráshoz. Ez a táblázat látványosan kifejezi, milyen évszakban, milyen szobahőmérséklet mellett hány réteg ruhában gondolkodjunk:

 

A Nobile hálózsákokat pici babának is terveztük, azaz a hálózsákokon a cipzárt úgy helyeztük el, hogy könnyű legyen a babát álmában is kiszabadítani belőle. Kialakítása praktikus, akár éjszaka kell pelenkát cserélni, akár popsiban kell lázat mérnünk vagy kúpot szükséges beadnunk.

Mekkora gyerekre, mekkora hálózsák?

A réteges éjszakai öltözködés a csecsemőkorból kinövő gyerekeknél is fontos kérdés. Az alábbi táblázat megmutatja, milyen korú gyerekre mekkora hálózsák ajánlott. A méret ebben az esetben speciális, nincs összefüggésben azzal, mekkora ruhákat hord épp a gyerkőc. Hiszen a mozgást és a kényelmes alvást nehezíti, ha a hálózsák túl rövid vagy nem elég széles. Ugyanígy kellemetlen érzés, ha annyira nagy, hogy éjszaka lecsúszik a válláról.

 

Válogass nyugodtan a Nobile baba és gyermek hálózsák webshopjában, a mérettáblázatot minden termék leírása alatt megtalálod! 

Megosztás...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Címke: , , , , , , , , , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?